Före detta tävlingsledarens slutkläm (ord)

  • -

Före detta tävlingsledarens slutkläm (ord)

Category:Nyheter

Nu har det gått några dagar sedan SM2018 avslutades. Att det blev en sjudundrande hund och folkfest kan man lugnt uttrycka sig utan att ta till några överord.

Att regnet kom dagen efter var kanske ett bevis på att kompisen där uppe vakade över oss. Vi visste sedan länge att han gillade hundar med medföljande mattar och hussar. Eller var det turen vi hade med oss?

Svårt att egentligen göra en sammanfattning på hela arrangemanget i och med att det var så stort. Hela våran tävlingsverksamhet var på plats. Som tävlingsledare för brukshundarna, campinggubbe med mera blev jag en körande, vandrade kurir med många olika uppgifter. Kanske en kvalificerad springschas som det fanns gott om förr i tiden.

När man sökte sådan tjänst var kraven PIGG OCH VAKEN YNGLING SÖKES. Så stod det alltid i jobbannonsen. Inte så lätt att leva upp till. Den som inte har kört flakmoped har en stor brist i sin levnadsutbildning!!!

På måndagen klockan sju kom ett piggt gäng från elverket och drog ut alla sladdar och kontakter som fanns på våra två campingar. Vi hade tillgång till platserna klockan tolv, men det hade inte de ansvariga på kommunen talat om för demonteringsgänget. Tyvärr fick väl några gäster dricka kallt kaffe denna morgon. Kanske jämförbart med iste?

På begäran (faktiskt) tänkte jag bjuda på en tillbakablick hur det kunde gå till förr i tiden inom tävlingsbranschen när tävlingsledaren var aktiv volontär i den dåtida brukshundklubben.

(1972) Eftersom kunskaperna nu hade eskalerat till högre nivåer kom nästa uppdrag. Den nu f.d. volontären kontrakterades som spårchef för lägre klass. Kartmaterial över tillgängligt skogsparti inskaffades. Det skulle anläggas 20 stycken spår med en längd av 1000 meter. På vägförvaltningens vägstation arbetades det intensivt med detta nya uppdrag.

Ritningar av alla de slag konstruerades, tidsplanering och allt annat som behövdes arbetades fram. I området fanns två raka vägar med ett avstånd av just 1000 meter mellan sig. Perfekt för uppdraget.

Några spårläggare kontaktades och hela uppdraget presenterades. Någon av denna personal hade vid något tidigare tillfälle varit spårläggare. Denne frågade lite försynt om det inte skulle var några vinklar på spåren. Vägmästaren konstaterade att skulle vinklar användas blev spåren för långa. Vinklarna skippades och spåren blev raka och fina.

Inget ekipage klagade på några spår denna dag eftersom alla nådde slutet.

(1973) Den nye funktionären anlitades nu som skytt i en rapporthundstävling. Den förre detta aktive hemvärnsmannen var väl utbildad på ett flertal vapen såsom gevär, kulspruta m.m.
Inför tävlingen tilldelades f.d. hemvärnsfuriren en kulsprutepistol samt flera magasin och ett stort antal patroner plus en kom.radio. Instruktionerna var tydliga, skjut när hundarna passerar dig.

Funktionären hittade ett bra skyttevärn med utmärkta skjutvinklar. Allt var nu upplagt var diverse krigsövningar. När första hunden passerade följdes hemvärnets rutiner. Målen nedkämpas med skottsalvor om tre till fem skott. Detta utfördes med bravur. Plötsligt hördes tävlingsledarens något upprörda stämma i radion, ”för helvete ett skott per hund”.

Efter denna upplevelse blev rapporthundssporten en livsuppgift och är så än idag.

Många av er har startat träningen inför nästa års SM eller planerar boende m.m. Tänk på vilket jättejobb arrangörerna med alla funktionärer kommer att lägga ner på att ni som tävlande och åskådare åter ska uppleva högtidsstunder under dessa arrangemang.

Det är bara att ge järnet så blir det hur bra som helst i Närke och i Sörmland. Hund och Folkfest SM2019 ska det vara och så lär det bli. Den före detta tävlingsledaren har för avsikt att ”ladda” vilstolen och njuta av det hela när det blir dags. Så de så….

Lycka till med SM 2019

Anders B