Spårhundar

Date:05 Jun, 2016

Spårhundar

Ett specialmoment inom svenska brukshundsklubbens bruksprov. Hunden ska följa ett utlagt spår av vittringen av en människa. SM för Spårhundar, Sökhundar och Rapporthundar börjar den 24 augusti och avslutas den 26 augusti.

Om spår

Spår går ut på att en hund, kopplad i spårlina till föraren, följer en markbunden vittring av en människa. I spåret är träpinnar utlagda som hunden ska markera eller ta upp och lämna till föraren.

Upplevelse av spår

Hundar tycker vanligtvis att det är intressant att följa spårvittring. Den kopplar då på sina ursprungliga instinkter som handlar om att spåra efter ett byta som kan ge den föda.
Som förare är det spännande att följa efter en spårhund. Man inser vilket fantastiskt luktsinne hunden har. Stoppar man själv näsan i backen känner man ingenting av spårdoften. Hunden kan tränas att följa spår som är 10-20 timmar gamla, allt beroende på väderförhållanden och rutin.

Tävla i bruksprov spår

Spårarbete tillhör tävlingsgrenen bruksprov. Alla registrerade hundar i SKK får tävla i bruksprov.

Tävlingar & mästerskap

Inom bruksprov spår finns det fyra klasser som man tävlar i, appell-, lägre-, högre- och elitklass. I elitklassen tävlar man för att få certifikat. När man har tre certifikat blir hunden spårhundschampion. Går det riktigt bra finns chans att tävla i SM