Lydnadsklass

Allmän information

För första gången i historien kommer SM för lydnadshundar att genomföras med åttioen deltagare. Detta medför att kvaltävlingen kommer att pågå under två dagar. Veterinärbesiktning och lottning till kvaltävlingen sker på onsdagen och kvaltävlingen pågår torsdag och fredag. De 20 högst placerade ekipagen i kvaltävlingen går vidare till finalen som sker på lördagen. Lottning till finalen sker på fredagskvällen.

Kvaltävlingen kommer att ske i fyra ringar och ekipagen bedöms av två domare i varje ring. Till kvaltävlingen finns 70 platser. Dock ska senaste svenska mästare i lydnadklass beredas tillfälle att delta. Utöver dessa äger svensk ungdomsmästare i lydnadsklass 3 rätt att delta. Vid fler än 70 anmälda till kvaltävlingarna tas hänsyn till under angiven period uppnådda kvalificeringsresultat.

Utöver de platser som beskrivs under punkten ovan, erbjuds även 10 platser för de som ligger på plats 1-10 på rankinglistan vid kvalperiodens slut.

I finalen gäller följande:

  • Två domare av åtta dömer gruppmomenten.
  • De övriga sex domarna dömer övriga moment och av deras betyg tar man bort det högsta och det lägsta och tar fram ett snittbetyg från de återstående fyra betygen.

Hur upplägget ser ut, läs medföljande tidsschema

Vi i Blekinge kommer att göra allt för att Ni tävlande och publik får en underbar SM vecka hos oss. Vill ni veta mera så är det bara att kontakta tävlingsledningen-

Välkomna till århundradets hund och folkfest i Blekinge

Martha och Kenneth

Kenneth Lindfalk
Kontaktperson
070-5183037
Mejla

Domare/Tävlingsledning

Kenneth Lindfalk
Tävlingsledning
Martha Landin
Tävlingsledning
Ulf Jerneståhl
Överdomare
Närke
Kristina Svensson
Domare
Värmland
Lars Göran Gustafsson
Domare
Dalarna
Stefan Tuner
Domare
Västmanland
Thomas Brandin
Domare
Skåne
Carina Barthel
Domare
Skåne
Karl-Olge Gustafsson Krafft
Domare
Småland
Thomas Nyström
Reservdomare

Småland

Bo Isaksson
Lydnadsdomare

Västra

Göte Toftler
Lydnadsdomare

Närke

Tidsschema Lydnadsklass

Deltagare Lydnad

resultat_lydnad_kval_2018. Reviderad180821

Resultat lydnadskvalet

resultat-lottning_lydnad_2018.final

Kvallista

http://sbktavling.se/embedded_pages/lydnad_sm

Lydnadsträning

Se nyhet om ämnet

Om lydnad

I denna gren ska hunden läras att utföra ett flertal olika moment både nära föraren och på avstånd. Lydnadsklass är en av Svenska Brukshundklubbens tävlingsgrenar. I lydnadsklassen ska hunden läras att utföra ett flertal olika moment både nära föraren och på avstånd. Hunden ska kunna hämta föremål och hoppa över hinder. Momenten sker både med och utan koppel. Viktigt i lydnad är samarbetet mellan förare och hund.

Upplevelse av lydnad

Lydnad är någonting som är viktigt för hunden och dess möjlighet till frihet och utveckling. Lydnad finns i olika former både som vardagslydnad och tävlingslydnad inom flera grenar. Tävlingsgrenen är intressant för hundintresserade som gillar utmaningar både för sig själv och för sin hund.

Ett bra lydnadsekipage har ofta en fin och förtroendefull relation. En person som håller på med lydnad gillar nog ofta klurigheter och blir duktig på att träna detaljer och lösa svårigheter. Belöningen blir ofta en harmonisk och nöjd hund som fått använda sitt huvud till problemlösning.

Träna lydnad

För att bli framgångsrik i lydnad krävs lyhördhet och kunskap om olika inlärningsmetoder och träningssätt. Innan den egentliga träningen börjar för ett moment bör du se till att ha ett gott samarbete med din hund.

Samarbete tränar du bäst genom lek och enklare övningar både utom och inomhus. Hunden bör ha en förväntan på att det kan hända roliga saker tillsammans med dig. Hunden kan lära sig att om den gör bra saker så får den uppmärksamhet och belöning redan innan momentträningen börjar. Ju bättre samarbete desto bättre förutsättning för lydnad.

Så här kan du träna tävlingslydnad

Det finns många olika sätt att börja träna för tävlingslydnad. Lämpligast är att man anmäler sig till en kurs på brukshundklubben. Då får man tillsammans med en grupp andra intresserade lära sig grunderna för de olika momenten. Träning måste sedan bedrivas både hemma och på andra platser för att få ett säkert moment.

Man börjar träningen med enkla delar och sätter successivt ihop till ett helt moment. Sen lärs fler moment in och när de är färdiga tränas de med störning och i olika miljöer. När hunden kan alla moment i en klass i olika miljöer och med störning är det dags för att tävla.