Rallylydnad

Vi hälsar alla deltagare och publik välkomna.

Rallylydnads SM 2018 sker under två dagar med kval den 24 augusti och final den 25 augusti. I kvalet deltar 57 hundar av dessa går 20 vidare till final på lördagen. På torsdagen genomförs Jubileumschansen en extra tävling, där de fem bästa tar sig vidare till SM kvalet. All rallylydnad genomförs i Brunnsparken.

Alla tider och platser är preliminära. Veterinärbesiktningen är i ring 1, prisutdelning i finalen på lördag är vid stora scenen, alla andra rallylydnadsaktiviteter sker i ring 4.

Startlista Rallylydnad kval 2018

Startordning final rallylydnad

Resultat kval rallylydnad

Onsdag 22/8
10.30 samling inför invigning
11.00 invigning SM2018
13.30 Veterinärbesiktning för deltagare i Jubileumschansen
16.30 Lottning och info för jubileumschansen

Torsdag 23/8
JUBILEUMSCHANSEN
7.30-8.30 Anmälan och utdelning av banskisser. Vid rallylydnadsringen
8.30 Samling, info, banvandring
9.30 föråkare, sedan första start grupp A
11.30 start grupp B
15.00 Prisutdelning och ev omlopp

SM KVAL
13.30 Veterinärbesiktning
17.00 Lottning och info inför kvalet

Fredag 24/8
SM KVAL 8.30-18.00
7.30-8.30 Anmälan och utdelning av banskisser, Vid rallylydnadsringen
8.30-9.30 Samling, banvadring och info för start nr 1-27
9.30 första start nr 1-13
11.00 start nr 14-27

12.30-14.00 lunchpaus
13.30 Anmälan nr 28-57
14.00-15.00 banvandring och info för startnr 28-57
15.00-16.30 28-43
16.30-18.00 44-57
18.30 Protokollsutdelning kvalet. Vid rallylydnadsringen

Lördag 25/8
FINAL
7.30 Anmälan och utdelning av banskiss Vid rallylydnadsringen
8.30 Samling, info och banvandring för start nr 1-20
9.30 Föråkare, sedan första start
14.00 ev omlopp
15.30 Utdelning av protokoll från finalen, plac 7-20
16.00 Prisutdelning placering 1-6 i Rallylydnad och lydnad på scenen

Kontaktpersoner

Barbro Langefors
Tävlingsledare
Mejla
Therese Hemmingson
Biträdande tävlingsledare
Mejla
Lena Rosén
Tävlingsledare Jubileumschansen
Mejla

Domare

Ann Persson
Domare jubileumschansen

Skåne

Gitte Hansson
Domare jubileumschansen

Skåne

Ida Lindgren
Reservdomare jubileumschansen

Skåne

Christer Mårtensson
Överdomare

Skåne

Leif Borgenlöv
Domare

Skåne

Caroline Gustafsson
Domare

Uppland

Helena Braathen Johansson
Domare

Värmland-Dals

Sandra Frej
Domare

Västra

Beatrice Palm
Reservdomare

Skåne

Bestämmelser för SM-kvalificering och SM i rallylydnad

SM-kvalificering

Svenska mästerskapen i rallylydnad äger rum 23–25 augusti 2018 i Ronneby brunnspark.

Uttagningsperioden inleds 2017-04-11 och avslutas 2018-06-07. Sista anmälningsdagen till SM är 2018-06-21.

De sju bästa officiella resultaten i mästarklass från minst tre olika domare räknas samman och 100 ekipage med bästa totalpoäng erbjuds möjlighet att anmäla sig till SM. Femtio av dessa erbjuds plats och de övriga femtio ekipagen blir reserver utifrån poäng. Vid lika totalpoäng räknas högsta enstaka resultatpoäng. Kan ekipagen då inte skiljas åt räknas bästa 8:e och eventuellt bästa 9:e resultatpoäng under kvalperioden.

Jubileumschansen

De 50 reserverna erbjuds att anmäla sig till en ”jubileumschans”. En inofficiell tävling som arrangeras torsdagen 23 augusti. De fem bäst placerade i jubileumschansen får starta i SM-kvalet fredagen den 24 augusti.

Om flera ekipage hamnar på samma placering så får de lägst placerade ekipagen göra upp om den/de sista kvalplatserna på en utslagsbana.

Till exempel: Om ett ekipage vinner på 100 poäng, två ekipage hamnar på 99,5 och fyra på 98 poäng så får 98-poängsekipagen göra upp om de två sista kvalplatserna på en utslagsbana.

Man behåller sin plats i reservordningen inför SM-kvalet om man inte tar sig vidare från jubileumschansen.

Jubileumschansen döms av två domare som ej dömer under SM-kval eller SM-final.

Anmälan och inbjudan till SM

Anmälan till SM i rallylydnad är öppen för alla svenskägda hundar med svenska förare som kvalificerat sig (som ordinarie eller reserv) enligt ovan. Deltagare ska vara medlem i klubb inom SKK-organisationen. Förare som kvalificerat sig med mer än en hund får anmäla sig med max två hundar.

Det är enbart den förare som erhållit kvalpoängen tillsammans med hunden som får anmäla sig och starta med hunden. Undantag gäller vid akut sjukdom eller annat allvarligt förhinder. Detta ska anmälas till SM-arrangören senast före första tävlingsdagens första start. Byte av förare tillåts inte mellan kvalificeringstävlingen och finalen.

Fjolårets svenska mästare och vinnaren i mästarklass från ungdoms-SM är direktkvalificerade.

Anmälan till SM görs i SBK tävling.

SM-tävlingens genomförande

Tävlingen inleds med obligatorisk veterinärbesiktning på torsdagen. På fredagen genomförs en kvalificeringstävling med de 57 kvalificerade ekipagen. Denna tävling sker på en bana i mästarklass med fyra domare som, oberoende av varandra, dömer alla deltagare. Poängen från alla domarna summeras och delas med fyra, samt redovisas med en decimal.

Ekipagen med de 20 bästa resultaten sammanlagt går vidare till finaltävlingen på lördag. Vid händelse av att fler ekipage kommer på plats 20 får samtliga starta i finalen.

Poängen från kvaltävlingen har ekipagen med sig till finalomgången. Ekipaget med lägst poäng startar först. Om en förare kvalificerat sig med två hundar anpassas startordningen så det är minst 10 hundar mellan starterna.

Vinnare är det ekipage som erhållit högst poäng sammanlagt under de två dagarna. Vid lika totalpoäng avgör högsta poängen i finalen. Vid lika placering på första, andra eller tredje plats går ekipagen en ny bana för att särskilja placeringen. Banan finns tillgänglig i förseglat kuvert hos överdomaren.

SM-domare

Vid SM tjänstgör fyra ordinarie domare, en överdomare samt en reservdomare, vilka samtliga ska vara auktoriserade rallylydnadsdomare. Samtliga utses av SBK:s utskottsgrupp för rallylydnad.

Ordinarie domare ska utforma de banor som ska användas, bedöma ekipagen enligt gällande svenska rallylydnadsregler och i övrigt utföra de uppgifter som åligger en domare.

Överdomaren ska övervaka tävlingarna i syfte att vara ett stöd för de tjänstgörande domarna om dessa behöver assistans med att tolka regler eller bedöma situationer som inträffar under bedömningen, vara behjälplig inför SM vid banutformning och regeltolkningar samt vara tävlingsledningen behjälplig i behandlandet av protester.

Överdomaren får inte på eget bevåg förändra ordinarie domares bedömning, t ex lägga till eller dra bort avdrag från något ekipage.

Reservdomaren ska vara informerad om banutformningar, finnas på plats och vara beredd att ersätta ordinarie domare om denne inte kan fullgöra sina uppgifter, exempelvis vid sjukdom.

Genom glädje, kommunikation och samarbete ska hund och förare ta sig igenom en rallylydnadsbana. Tävlingsdatum för rallylydnad blir 24-25 med en extra kvaltävling den 23 augusti.

Om rallylydnad

Genom glädje, kommunikation och samarbete ska hund och förare ta sig igenom en rallylydnadsbana. Rally i namnet betyder inte att det ska gå fort utan att hunden ”kör” en bana enligt ”kartläsarens”, förarens, anvisningar. Anvisningarna finns på skyltar med ca 3-5 meters avstånd som både visar vägen och vad som ska genomföras.
De 12-20 momenten är ofta delar ur traditionell lydnad. I högre klasser förekommer även andra moment som till exempel att snurra vid sidan. Banorna ser olika ut varje gång.
I nybörjarklassen är hunden kopplad hela tiden, vilket gör detta till en bra gren att börja tävla i. I högre tävlingsklasser ska hunden vara okopplad genom hela banan samtidigt som det blir sammansatta moment. I stort sett ska alla moment kunna genomföras på båda sidorna om föraren.

Tävla i rallylydnad

Alla raser och blandraser får tävla, även löptikar. Dock inte hundar som är sjuka eller skadade.
Föraren ska vara medlem i klubb inom Svenska Kennelklubbens organisation för att få delta i tävlingar. Medlemskap inom SKK, se www.skk.se.

Tävlingar & mästerskap

Officiella tävlingar i rallylydnad arrangeras av SBK-klubbar och SKKs övriga specialklubbar. Svenska mästerskap kommer att arrangeras genom SBK årligen.

Titlar att vinna

I rallylydnad kan man ta diplom i varje klass. Diplomen får man när man har uppnått minst tre kvalificerande resultat i en klass på officiella tävlingar. Ansökan om dessa diplom sker direkt till Svenska Kennelklubben (www.skk.se). På deras hemsida finner man en blankett för ansökan.

Klasser att tävla

Nybörjarklass, Fortsättningsklass, Avancerad klass och Mästarklass.

Tidigare Banor

Rallylydnadsregler

Kvallista

http://sbktavling.se/embedded_pages/rally_sm